Rasutveckling

 

Sektorn
Rasutvecklingssektorn (RUS) ansvarar för att anordna mentaltester av hundar. Så kallade MH som står för Mentalbeskrivning Hund. Klubben hade sitt första MH på över 12 år under hösten 2022 efter att ha byggt en ny bana och utbildat figuranter. Nu arbetar vi för att utveckla sektorn ytterligare. Är du intresserad av att engagera dig i sektorn så är du välkommen att kontakta Anders. Du kan engagera dig genom att du utbildar dig till figurant för att aktivt delta på testen, men övrig hjälp i sektorn är också välkommen. Tveka inte att höra av dig om du är nyfiken.

Detta händer när vi anordnar ett MH på klubben
Ett MH innebär att vi testar hunden i olika situationer för att bedöma dess naturliga reaktioner. Den utsätts för konstiga gubbar, plötsliga ljud, en overall som flyger upp framför den och rätt som det är kommer det två stycken otäcka spöken gående mot hunden. Hunden får agera som den vill och en utbildad beskrivare skriver in hundens reaktioner i ett protokoll. Resultatet används sedan för att få en bild av enskild hund, en hel kull eller kanske att du som är på jakt efter en valp vill se hur tidigare avkommor från föräldrarna till valpen är. Testet berättar också mycket för dig som ägare till hunden, om vad du faktiskt har i kopplet.
För att testet ska bli så rättvist som möjligt så väljer vi att stänga klubben för övriga aktiviteter under testets gång. Testen är öppna för publik, men du behöver isåfall följa med under hela testet för en specifik hund och du behöver följa testledarens instruktioner.
Under dagen så kommer det att förekomma skott för varje hund.

Anmälan
Du hittar aktuella MH här:
https://sbktavling.se/competitions?utf8=%E2%9C%93&filter%5Bstate%5D=&filter%5Bmental%5D=1&q=link%C3%B6ping
Det är bara där som du kan anmäla din hund till ett MH hos oss.

Som regel är det 8 hundar som kommer med under dagen och det finns vissa regler som vi tar hänsyn till för att prioritera hundarna. Bruksraser har tex förtur. Om det behövs så sker en lottning inom respektive prioriteringsgrupp. Det spelar alltså ingen roll vem som anmäler sig först till ett MH. Du behöver anmäla dig och ha betalat starten innan tävlingen stänger för anmälan.
När startordningen är färdig så mailas det ut till samtliga anmälda med besked om vilka som kom med och vilka tider som gäller under dagen. Du får också lite praktisk information om vad du behöver ha med dig och vad du behöver tänka på under ditt MH.

Rus sektorn består av

Anders Tornevall (Sammankallande) anderstornevall@gmail.com
Anneli Henriksson
Carin Josephsson
Erika Ahlqvist